لارنگواسپاسم چیست؟
همانطور که در ابتدا توضیح داده شد اسپاسم حنجره کوتاهترین و سادهترین پاسخی است که می توان به پرسش لارنگواسپاسم چیست؟ داده شود. اما دقیقا چه اتفاقی در این حین میافتد و چه عواملی باعث بروز اسپاسم حنجره میشود؟
فضای حنجره فوقانیترین قسمت مسیرهوایی میباشد. در داخل فضای حنجره تارهای صوتی قرار دارند که مسئول تولید صداها و آواها در حین صحبت کردن هستند. الگوهای حرکت این تارها در بلعیدن و نفس کشیدن و همچنین صحبت کردن انسان تاثیرگذار است. در هنگام بلعیدن تارهای صوتی بسته میشوند و از ورود غذا به فضای حنجره و نای جلوگیری میکنند. در هنگام نفس کشیدن به صوت متناوب باز و بسته میشوند و امکان خارج و داخل شدن هوا به داخل مسیر هوایی هنگام دم و بازدم را فراهم میآورند و در هنگام صحبت کردن نیز به صورت مرتب به یکدیگر نزدیک و از هم دور میشوند.
هر گونه تنش یا گرفتگی و یا اسپاسم در ناحیه حنجره و تارهای صوتی عملکرد این تارهای کوچک را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند هر کدام از عملکردهای تنفس، بلع و صحبت کردن ما را دچار مشکل کند. در طی لارنگواسپاسم یا اسپاسم حنجره تارهای صوتی به صورت ناگهانی دچار گرفتگی شدید میشوند و چون مسیر هوایی در حین اسپاسم حنجره بسته میشود، امکان صحبت کردن و تنفس را برای فرد غیر ممکن میکند و فرد معمولا در آن لحظات احساس تنگی نفس و خفگی دارد. با توجه به اینکه نقش تارهای صوتی در بلعیدن نیز حائز اهمیت است مشکل بلع ناشی از اسپاسم حنجره نیز به دنبال لارنگواسپاسم نیز ایجاد می شود. در مشکل بلع ناشی از اسپاسم حنجره بلعیدن مواد غذایی یا مایعات به علت عدم توانایی حنجره برای حرکات رو به بالا و تون عضلانی نامناسب حنجره، دشوار میشود. به طور کلی اگر میخواهید بدانید مشکلات ناشی از لارنگواسپاسم چیست؟ باید بدانید که خفگی، بی صدایی و مشکل بلعیدن از عوارض ناشی از اسپاسم حنجره میباشند.
چه عواملی باعث ایجاد لارنگواسپاسم می شوند؟
آسم
رفلاکس اسید معده
استرس، تنش و اختلالات اضطرابی
گرفتگی و اسپاسم حنجره در خواب
بیهوشی در طی جراحی و فرایند اینتوبه کردن در طی جراحی
بیش حسی و مشکلات حسی در ناحیه حنجره
آیا لارنگواسپاسم خطرناک است؟
ممکن است بعد از پی بردن به اینکه لارنگواسپاسم چیست؟ دچار استرس شوید و احساس کنید این مشکل کشنده باشد، اما لارنگواسپاسم یا اسپاسم حنجره به ندرت اتفاق میافتد و معمولا مدت زمان کوتاهی (کمتر از یک دقیقه) طول میکشد. اگر لارنگواسپاسمی که به دنبال بیهوشی ایجاد شده است درمان نشود، میتواند برای فرد خطرناک و حتی کشنده باشد. به همین دلیل معمولا تیم جراحی درمانهای لازم برای ریلکس شدن حنجره بعد از جراحی را ارائه میدهند اما سایر شرایطی که باعث اسپاسم حنجره میشوند مانند آسم یا استرس خطرناک و تهدید کننده زندگی نیستند.
در صورتی که اسپاسم حنجره معمولا برای شما اتفاق میافتد و مشکلاتی مانند گرفتگی صدا یا مشکل بلع را تجربه کردهاید، پیشنهاد میشود که به پزشک گوش و حلق و بینی مراجه کنید. چنانچه پزشک شما تشخیص دهد که اسپاسم حنجره دارید و مشکل بلع ناشی از اسپاسم حنجره و سایر علائم آن مانند گرفتگی صدا و بی صدایی نیاز به مداخله ی گفتاردرمانگر دارد با مراجعه به آسیب شناس گفتار و زبان که علاوه بر صحبت کردن در حیطه های بلع و صوت نیز مهارت دارد میتوانید مشکل خود را حل کنید و از مزمن شدن این مشکلات جلوگیری کنید.
اسپاسمودیک دیسفونی چیست؟
اسپاسمودیک دیسفونی یک اختلال صوت است که به دلیل اسپاسم غیر ارادی در تارهای صوتی و عضلات حنجره ایجاد می شود. این اختلال باعث میشود که در حین صحبت کردن صدا قطع شود و حالت بی صدایی ایجاد شود یا صدا کیفیت نفس آلود پیدا کند. همچنین ممکن است گرفتگی صدا در حین صحبت کردن ایجاد شود. در بعضی افراد علائم صوت که بیشتر به صورت گرفتگی صدا و بی صدایی میباشد، فقط در بعضی جملات اتفاق میافتد. در برخی دیگر از افراد ممکن است در همه کلمات رخ دهد و وضوح گفتار فرد را پایین بیاورد به طوری که دیگران به سختی قادر به درک و شنیدن صحبت آنان شوند. در حالات شدید اسپاسمودیک دیسفونی ممکن است فرد اصلا قادر به صحبت کردن نباشد و کاملا بی صدایی داشته باشد.
اسپاسمودیک دیسفونی یک اختلال صوت مزمن است یعنی در دراز مدت و در طول زندگی فرد ایجاد میشود. گاهی ممکن است به صورت ناگهانی و با علائم شدید رخ دهد و گاهی نیز با علائم خفیف شروع میشود و در طول زمان بدتر میشود. اسپاسمودیک دیسفونی جز اختلالات نادر حنجره است و ممکن است برای هر فردی اتفاق افتد اما معمولا در سنین بین 30 تا 50 سال رخ می دهد و زنان را بیشتر از مردان درگیر میکند.
علت اسپاسمودیک دیسفونی یک بد عملکردی در ناحیهای از مغز به اسم غدههای کف جمجمه میباشد که هماهنگی حرکات عضلات بدن را بر عهده دارند. دانشمندان دریافتهاند که بد عملکردی آن ناحیه با اسپاسمودیک دیسفونی مرتبط است. تشخیص این اختلال سخت است زیرا علائم آن مشابه سایر اختلالات صوت است.
تشخیص آن توسط پزشک گوش و حلق و بینی، آسیب شناس گفتار و زبانی که به حیطهی صوت و اختلالات آن مسلط است و پزشک مغز و اعصاب امکان پذیر است.
درمان اسپاستیک دیسفونی ممکن است به صورت اقدامات مدیکال و پزشکی مانند تزریق سم بوتولونیم در نواحی آسیب دیده حنجره توسط پزشک باشد. همچنین درمانهای رفتاری و ویس درمانی و منوال تراپی توسط گفتاردرمان مسلط به درمان اختلالات صوت به بهبود این بیماران کمک میکند. در بعضی موارد که فرد کاملا دچار بی صدایی شده است و درمانهای ذکر شده کمکی به او نمیکند، استفاده از وسایل کمکی یا راههای جایگزین مثل دستگاه های دارای نرم افراز تقویت کننده میزان بلندی صدا به فرد در برقراری ارتباط موثرتر کمک میکند.
چه ترفندهایی برای بهبود اسپاسم حنجره مفید هستند؟
شناسایی عضلات و ساختارهای در گیر اسپاسم و سفتی در این بیماری برای ما مسیر درمان را مشخص میکند. این یعنی بهتر است قبل از هر اقدامی توسط پزشک متخصص گوش، حلق و بینی و گفتاردرمانگر معاینه شوید. پس از معاینه اصولی توصیههای اصولی برای کمک به معالجه بیماریتان قطعا تاثیرگذار خواهند بود.
تعدادی از راهکارهای خانگی برای درمان اسپاسم حنجره مفید هستند که در زیر آنها را مرور خواهیم کرد.
- دوری از استرس و تنش: سعی کنید از فضای مشاجره، بحث و محیطهای که برای شما تنش ایجاد میکند دور شوید.
- ورزش و انجام تمرینات کششی: کشش عضلات و خصوصا عضلات گردن و کمربند شانهای یکی از مهمترین راههای کاهش انقباض در عضلات است.
- مصرف موادی نظیر ماست که اندامها را لخت میکند.
- استراحت کافی: در صورت داشتن خواب و استراحت کافی عضلات شما کمتر در معرض اسپاسم هستند.
- مصرف بیشتر مایعات: محیط خشک حلق به تشدید لارنگواسپاسم دامن میزند!
- پرهیز از مصرف سیگار، الکل، مواد محرک نظیر فلفل
- پرهیز از نجوا کردن: نجوا کردن و نفس آلود صحبت کردن به تشدید اسپاسم در حنجره منجر میشوند.
- پرهیز از گریه و خنده با صدای بلند: به علت محکم بودن برخورد تارهای صوتی به همدیگر
- پرهیز از حمل اشیا سنگین به همراه خود
- همکلامی با نزدیکان و دوستان و خالی شدن از عواطف و احساسات منفی
نتیجه گیری
لارنگواسپاسم چیست؟ یکی از سوالات متداول افرادی می باشد که با اختلال صوت درگیر هستند. لارنگواسپاسم که اسپاسم حنجره نیز نامیده می شود به دنبال اسپاسم ناگهانی و غیرارادی در تارهای صوتی ایجاد میشود و مشکلاتی نظیر خفگی و عدم توانایی در نفس کشیدن برای فرد ایجاد میکند. این اختلال در بیشتر موارد خطرناک نمیباشد اما در صورتی که زیاد تکرار شود نیاز به اقدامات فوری دارد. بر خلاف لارنگواسپاسم، اسپاسمودیک دیسفونی یک اختلال صوت مزمن است و در طول زمان علائمی نظیر گرفتگی صدا، صدای نفس آلود و در موارد شدید بی صدایی ایجاد میکند. در هر دو اختلال به علت درگیر شدن عضلات حنجره و تارهای صوتی مشکل بلع ناشی از اسپاسم حنجره ممکن است رخ دهد. درمان هر دو اختلال با مراجعه به پزشک و در صورت نیاز مداخله گفتاردرمانگر امکان پذیر است. تیم ایران مد اس ال پی گروهی است که با داشتن درمانگران حرفهای در زمینه درمان اختلالات صوت میتواند خدمات حرفهای و مطمئن برای برطرف کردن مشکل صوت شما ارائه دهد.
سوالات متداول
درمان پزشکی و تزریق برای لارنگواسپاسم بهتر است یا انجام صوت درمانی؟
اغلب درمانهای پزشکی برای این مشکل تهاجمی هستند. پزشک معمولا برای امتحان تاثیرگذاری صوت درمانی شما را به گفتاردرمانگر ارجاع میدهد. در صورت تاثیر گذاری تا 10 الی 15 جلسه، صوت درمانی خود را ادامه دهید در غیر اینصورت انجام درمانهای پزشکی بهترین گزینه است.
آیا لارنگواسپاسم ربطی به ژنتیک فرد دارد؟
طبیعتا برخی از ویژگیها در انسان فرد را در معرض بیماریهای مختلفی قرار میدهد. در مورد این بیماری هم خلق و خوی حساس و به ارث برده شده میتواند مهمترین فاکتور ژنتیکی مستعد کننده ابتلا در حضور برخی عوامل محیطی باشد.