سلام نرگس خاکباز هستم گفتاردرمانی که در حیطه درمان اختلالات بلع فعالیت دارم. ما گفتاردرمانها به اقتضای شغلمان خاطرات تلخ و شیرین زیادی از بیمارانمان داریم که تجارب ما را رقم میزنند. یکی از قشنگترین خاطرات من درمورد آقایی بود که به علت بیماری پارکیسنون دچار مشکلات بلع شده بود.
بیماری پارکینسون یکی از شایع ترین بیماریهای پیشرونده است که دستگاه عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار میده و درنتیجه حرکت را مختل میکنه. علائم این بیماری معمولا به شکل تدریجی و خفیف ظاهر میشوند ولی کم کم با پیشرفت بیماری فرد را با چالشهای جدی روبه رو میکنند.
آقای م.ق 82 ساله مبتلا به بیماری پارکینسون بودند و در اردیبهشت سال 1400 به علت کاهش سطح هوشیاری، آسپیراسیون غذا و درنتیجه عفونت ریه در بیمارستان بستری شده بودند. در بیمارستان بعد از بررسی تاریخچه پزشکی و فیزیولوژی بلع بیمار تغذیه از راه دهان متوقف و برای ایشون ان جی تیوب تعبیه شده بود. بعد از بهبود وضعیت پزشکی، بیمار با ان جی تیوب ترخیص شده بود. متاسفانه خانواده علی رغم توصیه پزشک تصور میکردند که اختلال بلع به مرور بهبود پیدا میکنه و اقدام درمانی برای ایشون انجام ندادند اما بعد از گذشت یک ماه دیدند نه تنها بهبودی صورت نگرفته بلکه بیمار توی بلع بزاق دهان هم داره با مشکل مواجه میشه. درنتیجه مجددا با پزشک مشورت کرده بودند و از طریق پزشک متخصص با تیم ایران مد اس ال پی آشنا شدند.
بعد از تماس خانواده، به منزل ایشان رفتم و وضعیت را بررسی کردم. نشانههای بیماری پارکینسون شدت گرفته بود. بیمار روی ویلچر بود و توانایی حرکت و تکلم را نداشت. بیمار حدود 10 کیلو وزن از دست داده بود و خانواده به شدت نگران و ناامید بودند و میترسیدند بیمارشون کاندید جراحی تعبیه لوله پگ بشه. بعد از ارزیابی، درمورد ماهیت و شدت اختلال بلع بیمار و مدت زمان بهبودی با خانواده صحبت کردم و بعد از آن درمان ایشون را شروع کردیم.
درمان ایشان یک ماه طول کشید و در این مدت خانواده توصیههایی که بهشون میکردم کاملا رعایت میکردند که تاثیر قابل توجهی بر میزان پیشرفت بیمار داشت. بعد از گذشت اولین هفته بیمار که نتایج مثبت درمان را میدید با اشتیاق درمان را پیگیری و تحمل میکرد. در این بیمار همسو با پیشرفت عملکرد بلع، تغییرات چشمگیری در وضعیت گفتاری هم اتفاق افتاد که برای خانواده بسیار لذت بخش بود. اولین روز که این بیمار را دیدم همسرشون گفتند شوهرم عاشق غذا خوردن کنار خانواده هستند و خوشحالم که بیمارم میتونست دوباره طعم خوش غذا خوردن کنار عزیزانش را بچشه.
در اخر میخوام بگم بیماری پارکینسون درمان قطعی نداره اما با توانبخشی مناسب میشه از پیشرفت سریع بیماری جلوگیری کرد و کیفیت زندگی بیمار را بالا برد پس بهتون توصیه میکنم اگر در خانواده با این بیماری مواجه شدید از ابتدا روال توانبخشی را جدی بگیرید.